top of page

צור קשר

תודה על פנייתך. צוות המשרד יענה על פנייתך בהקדם האפשרי.

שירותים מיוחדים (שר"מ)

תושב ישראל הנזקק לעזרה בפעולות היומיומיות כיון שאינו יכול לבצעם לבד זכאי לקבלת קצבת שירותים מיוחדים מהמוסד לביטוח לאומי עד הגיעו לגיל הפרישה.

 

בין הפעולות היומיומיות בגינם יהיה זכאי התובע לקצבת שר"מ נמנים בין היתר, התלבשות, אכילה, רחיצה, שליטה בהפרשות, או הזדקקות להשגחה רצופה על מנת למנוע סכנת חיים לתובע או לאחרים.

 

על הזכאים לקבלת קצבת שירותים מיוחדים לעמוד במספר תנאים כפי שיפורט בהמשך.

קצבת שירותים מיוחדים

 

קצבת שירותים מיוחדים משולמת בהתאם להוראות תקנות הביטוח הלאומי (ביטוח נכות) (מתן שירותים מיוחדים), התשל"ט-1978.

 

קצבת שירותים מיוחדים מוענקת לנכה הזקוק לעזרת הזולת בפעולות היומיום הבסיסיות כגון, לבישה, אכילה, שליטה בהפרשות, רחצה, ניידות עצמית בבית או מי שזקוק להשגחה מתמדת למניעת סכנת חיים לעצמו או לאחר.

 

המדד לקבלת  קצבת השירותים המיוחדים נקרא מדד IADL אשר בודק חמש פעולות בסיסיות שאדם עושה בחיי היומיום: לבישה, אכילה, שליטה בהפרשות, רחצה והליכה בבית ובנוסף, במהלך שנת 2014 נוספה פעולה נוספת, הכנת מזון, הפעלת מכשירי חשמל, תחזוקת הבית, רכישת תרופות ומצרכים וארגון ענייניו הכספיים והבירוקראטיים.

 

הקצבה משולמת לאדם מעל גיל 18 ו-90 ימים, שנמצא בישראל, מבוטח בביטוח לאומי, ועד לגיל פרישה.

הקריטריונים לקבלת קצבת שירותים מיוחדים:

  1. תושב ישראל, מעל גיל 18, המתגורר בישראל.

  2. מבוטח שנקבעה לו נכות רפואית בשיעור של 60% לפחות והוא מקבל קצבת נכות, או שאינו מקבל קצבת נכות אך נקבעה לו נכות רפואית בשיעור של 75%.

  3. אינו זכאי לגמלת ניידות או שהוא זכאי לגמלת ניידות אך ועדה רפואית של משרד הבריאות קבעה לו מוגבלות בניידות בשיעור של 100%, או שהוא זקוק לכיסא גלגלים ומשתמש בו, או שהוא מרותק למיטתו.

  4. המבוטח איננו מאושפז במוסד המעניק לו שירותי רפואה, סיעוד או שיקום.

 

סכום הקצבה:

 

סכום הקצבה החודשית משתנה ותלוי במצבו הרפואי והתפקודי של המבוטח:

  • מי שזקוק לעזרה רבה בעשיית רוב פעולות היומיום ברוב שעות היממה, או מי שזקוק להשגחה מתמדת - זכאי לקצבה בשיעור של 50% מקצבת נכות מלאה ליחיד - 1,095 ש"ח (החל ב- 01.04.2015).

  • מי שזקוק לעזרה רבה בעשיית כל פעולות היומיום ברוב שעות היממה - זכאי ל- 105% מקצבת נכות מלאה ליחיד - 2,452 ש"ח (החל ב- 01.04.2015).

החל מאפריל 2015, הוגדלה קצבת שירותים מיוחדים למי שזקוק לעזרה רבה בעשיית פעולות היומיום, לשיעור של 112%- תוספת של 153 ש"ח וזאת בעקבות העלאת שכר המינימום.

  • מי שתלוי לחלוטין באדם אחר בעשיית כל פעולות היום-יום בכל שעות היממה - זכאי לקצבה בשיעור 175% מקצבת נכות מלאה ליחיד - 4,115 ש"ח (החל ב- 01.04.2015).

החל מאפריל 2015, הוגדלה קצבת שירותים מיוחדים למי שתלוי לחלוטין בעזרת הזולת לשיעור של 188%- תוספת של 285 ש"ח וזאת בעקבות העלאת שכר המינימום.

 

בנוסף לסכום הבסיסי של הקצבה משולמת תוספת לקצבה:

  1. למי שמקבל קצבה לשירותים מיוחדים בשיעור של 50% - 306 ש"ח (החל ב- 01.01.2017).

  2. למי שמקבל קצבה לשירותים מיוחדים בשיעור של 112% - 624 ש"ח (החל ב- 01.01.2017).

  3. למי שמקבל קצבה לשירותים מיוחדים בשיעור של 188% - 930 ש"ח (החל ב- 01.01.2017).

 

ערעור על החלטת המוסד לביטוח לאומי

 מבוטח שתביעתו נדחתה או שנקבלה באופן חלקי בלבד, ואיננו מרוצה מהחלטת המל"ל, יכול להגיש ערעור על החלטת המוסד לביטוח לאומי באשר לגובה הקצבה שאושרה לו ל"וועדת ערערים לשירותים מיוחדים".

תביעה להחמרת מצב

תובע שהוחמר מצבו רשאי לבקש דיון חדש בתביעתו לאחר 6 חודשים מיום שנדחתה תביעתו או שאושרה לו גמלה חלקית, ובתנאי שימציא אישור רפואי שהוחמר מצבו. במקרים של החמרה, גם אם עדיין לא חלפו 6 חודשים, רשאי רופא המוסד לביטוח לאומי להחליט אם יש מקום לחדש את הדיון בהתאם למסמכים הרפואים שהוגשו.

זכאים נוספים- מקרים ספציפיים

בנוסף למי שזכאי בשל עמידתו בקריטריונים המובאים לעיל, זכאים לקצבה מי שעונים על אחד מאלה:

  • מי שמקבל טיפול בדיאליזה פעמיים בשבוע לפחות.

  • מי שהושתל בגופו איבר (כליה, לב, לבלב, ריאה, כבד)- הזכאות היא למשך חצי שנה מיום ההשתלה.

  • מי שעבר השתלת מח עצם מתורם זר – הזכאות היא למשך חצי שנה מיום ההשתלה. מי שעבר השתלת מח עצם עצמית – הזכאות היא למשך 3 חודשים מיום ההשתלה.

  • חולה אונקולוגי המקבל טיפול מתוך רשימת הטיפולים המופיעים בחוזר המוסד לביטוח לאומי.

bottom of page