top of page

צור קשר

תודה על פנייתך. צוות המשרד יענה על פנייתך בהקדם האפשרי.

סוגי פיצוי בנזקי גוף

​תביעות המוגשות לבית המשפט בגין נזקי גוף, לרוב אינן נוקבות בסכום התביעה. ואולם, ככל התובע סבור כי סכום הפיצוי הסביר הנו גבוה מסך של 2.5 מיליון ₪, הרי שיש להגיש את התביעה לבית משפט מחוזי, כאשר הסכום נמוך מכך, התביעה תוגש לבית משפט השלום.

בתביעה המוגשת בגין נזקי גוף ישנם שני סוגי פיצויים, פיצוי בגין נזק מיוחד ופיצוי בגין נזק כללי.

 

פיצוי בגין נזק מיוחד

 

נזק מיוחד הוא נזק הניתן להוכיחו באמצעות נתונים מדוייקים ועל כן התובע נדרש לפרט בכתב התביעה סכום מדויק אותו הוא תובע בגין ראש נזק זה.

בפיצוי בגין ראש נזק זה מתייחסים לנזקים אשר התגבשו כבר עד למועד הגשת התביעה, וניתן להביא אסמכתאות באשר לגובהם של הנזקים. בראש נזק זה ניתן לכלול הוצאות שהוציא הנפגע בעקבות התאונה, הן הוצאות רפואיות והן הוצאות כלליות כגון נסיעות במוניות ועוד.

 

כמו כן, במסגרת ראש נזק נכללים אבדן השתכרות לעבר, פיצוי בגין ימי היעדרות מהעבודה בעקבות התאונה, הוצאות בגין טיפולים רפואים ותרופות, הוצאות נסיעות לטיפולים רפואיים, הוצאות בגין עזרת הזולת בעבר, עזרה במשק הבית בעבר ועוד.

 

על מנת להוכיח נזקים מיוחדים יש להציג קבלות על ההוצאות, אישורי מעביד על היעדרות והפסדי שכר, תלושי שכר וכו'.

 

בהקשר זה קבע בית המשפט כי:

"תורת הנזק ותורת הפיצוי אינן תורות מדויקות, ואינו נדרש דיוק מתימטי, ואינה נדרשת ודאות מוחלטת. כל שנדרש הוא, כי הנפגע- התובע יוכיח את נזקו ואת הפיצוי המגיע לו במידת ודאות סבירה... כלומר, באותה מידת ודאות המתבקשת מנסיבות העניין... על כן, באותם מקרים בהם- לאור טבעו ואופיו של הנזק- ניתן להביא נתונים מדויקים, על הנפגע התובע לעשות כן, ומשנכשל בנטל זה, לא ייפסק לו פיצוי."

 

על אף שכפי שראינו, נזק כללי הינו נזק הדרוש הוכחה באמצעות קבלות, חשבוניות ומסמכים נוספים המעידים על הוצאת הכספים בפועל, הרי שעדיין קיימת אפשרות לבית המשפט לפסוק פיצוי גלובלי על דרך האומדנא בגין ראש נזק זה וזאת בהתאם להערכתו ולהתרשמותו וזאת גם אם הנזק לא הוכח באופן מלא.

 

 

פיצוי בגין נזק כללי:

 

נזק כללי הינו נזק עתידי שייגרם לנפגע בעקבות התאונה.

 

בשל העובדה שנזקים אלו טרם התגבשו, הרי שהתובע איננו נדרש בשלב הגשת התביעה לפרט את הסכום הנתבע, אלא רק לציין כי יש לפסוק לו פיצוי בגין נזק כללי.

 

במסגרת ראש נזק זה נכללים הוצאות רפואיות לעתיד, הוצאות בגין עזרת הזולת לעתיד, כאב וסבל, אובדן תוחלת החיים, אובדן השתכרות לעתיד, אבדן פנסיה וכו'.

 

בית המשפט יבצע אמדן, על פי כללים שנקבעו בפסיקה, של ראש נזק זה, ועל פי אמדן זה ייקבע הפיצוי. במסגרת האמדן נכללים נתוניו האישיים של הנפגע, גיל, מקצוע, גובה המשכורת, אפשרויות התעסוקה והקידום של הנפגע, חומרת הפגיעה על פי המומחים הרפואיים, אחוזי הנכות וההשפעה שלהם על תפקודו המקצועי של הנפגע, ועוד.

 

כאמור, בית המשפט יפסוק פיצוי בגין "כאב וסבל", כאשר פיצוי זה הוא מעין פיצוי בגין עגמת נפש והסבל אותו עבר הנפגע בעקבות התאונה. חשוב לדעת כי פיצוי בגין כאב וסבל שונה בין תביעות לנפגעי תאונות דרכים לבין נפגעי תאונות אחרות.

 

בית המשפט יפסוק בגין נזק כללי כאשר לתובע נקבעו אחוזי נכות ולאחר שהצדדים יגישו לבית המשפט תחשיבי נזק המפרטים את גובה הפיצוי לו הם טוענים במסגרת ראש נזק זה.

 

חשוב לדעת כי את אחוזי הנכות הרפואית שנקבעו לנפגע יתרגם בית המשפט לאחוזי נכות תפקודית. הנכות התפקודית היא זו שתקבע את שיעור הפיצוי, שכן היא זו המשפיעה על יכולת השתכרותו של הנפגע בעתיד.

 

סוגי הפיצוי בחלוקה לנזק מיוחד ונזק כללי:

 

נזק מיוחד (נזק בעבר):

 

הפסדי השתכרות לעבר- הפסדי הכנסה שנגרמו בפועל לתובע בגין התקופה בה נעדר מעבודתו כתוצאה מהפגיעה. כאשר לנפגע נותרה נכות זמנית או צמיתה, מקובל לפסוק פיצוי נוסף מעבר לתקופת אי הכושר.

 

הוצאות רפואיות לעבר- הוצאות שנגרמו לתובע בעבר בגין פגיעתו, כמו למשל רכישת אביזרים רפואיים, רכישת תרופות, הוצאות בגין בדיקות, צילומים, טיפולים רפואיים, אשפוזים וכיו"ב.

יש לציין כי מרבית הטיפולים ניתנים לנפגע ע"י קופת החולים מכוח חוק ביטוח בריאות ממלכתי, ועל כן לא ניתן לקבל פיצוי בגין טיפולים ששולמו לבסוף ע"י קופת החולים.

הנפגע יהיה זכאי לפיצוי בגין ההוצאות הרפואיות אשר נגרמו לו בפועל, כגון, טיפולים פרטיים בהם נשא בתשלום, רכישת תרופות ואביזרים רפואיים, תשלום השתתפות עצמית לקופת החולים בגין טיפולים רפואיים וכיו"ב.

 

הוצאות ניידות/הוצאות נסיעה לעבר- הוצאות נסיעה שנגרמו לתובע בשל פגיעתו ובכושר ניידותו, כגון, נסיעות לצורך קבלת טיפולים רפואיים, שימוש מוגבר בתחבורה ציבורית ו/או במוניות עקב קושי לנהוג וכיו"ב.

 

עזרת הזולת לעבר- מקום בו קיימת פגיעה בתפקודו של אדם והוא נזקק לעזרת הזולת לצורך ביצוע פעולות אותן ביצע בעצמו לפני הפגיעה, כגון, עזרה ברחצה, הלבשה, האכלה, תחזוקת הבית, נקיון הבית, קניות, בישול וכיו"ב, הרי שהנפגע יהיה זכאי לפיצוי בגין עזרה זו בין אם הנפגע שכר מטפלת או עוזרת בית לביצוע פעולות אלו ובין אם המדובר בעזרה של בני משפחה וחברים החורגת מגבולות עזרה רגילה.

 

נזק כללי (נזק עתידי):

 

כאב וסבל- כאמור לעיל, ראש נזק בלתי ממוני זה המקנה לניזוק פיצוי בגין הנזק, עגמת הנפש, הכאב, הצער והסבל אשר הינם מנת חלקו כתוצאה מהפגיעה נשוא התביעה.

בתביעות בשל תאונות דרכים הפיצוי בגין ראש נזק זה הינו מוגבל וסכומו המקסימלי עומד כיום על כ- 170,000 ₪ (במקרה של 100% נכות), כאשר סכום זה מתעדכן בהתאם למדד. אופן החישוב הינו נוסחה מתמטית בה נלקחים בחשבון 3 פרמטרים: שיעור הנכות הרפואית שנקבעה, גילו של הנפגע ומספר ימי האשפוז.

כאשר לא נקבעה לנפגע בתאונת דרכים כל נכות שהיא, רשאי ביהמ"ש לפסוק פיצוי בגין ראש נזק זה עד לשיעור של 10% מהסך המקסימלי, כ-17,000 ₪.

בתביעות נזיקין אחרות (שאינן תאונת דרכים) הסמכות לקביעת גובה הפיצוי בראש נזק זה נתונה לשיקול דעתו הבלעדי של בית המשפט ואינה מוגבלת בסכום, ואולם לרוב נהוג לפסוק לניזוק פיצוי העומד על פי 2 או 3 מסך הפיצוי שהיה נפסק במקרה של תאונת דרכים.

 

קיצור תוחלת חיים- ראש נזק בלתי ממוני המקנה לנפגע פיצוי בגין תוחלת חייו שקוצרה עקב פגיעתו. קיצור תוחלת החיים יכול שיהיה חלקי, במקרה בו הנפגע נותר בחיים ואולם משך חייו צפוי להתקצר כתוצאה מהפגיעה, ויכול שיהיה מלא, במקרה בו הנפגע נפטר כתוצאה מהפגיעה.

 

אובדן כושר השתכרות לעתיד- פיצוי בגין השלכותיה של הנכות הרפואית על יכולת תפקודו העתידית של הנפגע וסיכוייו להתקדם בעבודתו או לשוב ולהשתלב במעגל העבודה במקרה בו הנגע יעזוב את מקום עבודתו וייפלט אל שוק דורשי העבודה. פיצוי זה ייפסק רק במקרה בו לנפגע נקבעה נכות רפואית קבועה.

 

הוצאות רפואיות לעתיד- הוצאות עתידיות אשר צפויות להיגרם לנפגע בגין פגיעתו (למשל: ניתוח עתידי שהנפגע צפוי לעבור, טיפולים עתידיים, רכישת אביזרים רפואיים וכיו"ב).

 

הוצאות ניידות עתידיות- הוצאות הניידות (נסיעה) אשר צפויות להיגרם לתובע בעתיד עקב פגיעתו ולמשך כל חייו.

 

עזרת הזולת לעתיד-  פיצוי בגין עזרה עתידית לה יזקק הנפגע עקב פגיעתו ולמשך כל חייו.

 

התאמת דיור- פיצוי בגין שינויים והתאמות במקום המגורים אותן יידרש התובע לבצע עקב פגיעתו, כגון, במקרה בו הנפגע נזקק לכסא גלגלים ויש להתאים את דירתו למעבר של כסא גלגלים, או לעבור לדירה אחרת שבה יש מעלית בבניין המגורים ועוד.

 

הוצאות משפט- מעבר לראשי הנזק המיוחד והכללי, זכאי התובע גם להחזר הוצאות משפט, כגון, אגרת בית משפט, תשלום למומחים עבור עריכת חוות דעת, שכר עדים, שכר טרחת עורך דין וכיו"ב.

bottom of page