top of page

צור קשר

תודה על פנייתך. צוות המשרד יענה על פנייתך בהקדם האפשרי.

נזקי רכוש לרכב בשל תאונת דרכים

במאמר זה נסקור את כל נושא נזקי הרכוש לרכב הנגרמים בשל תאונת דרכים וכן נביא את המדריך המלא "10 הכללים לאחר תאונת דרכים".

 

נזקי רכוש לרכב אלו הם נזקים הנגרמים בשל תאונת דרכים, בשל פריצה לרכב או בשל גניבת הרכב.

תביעות בגין נזקי רכוש לרכב תופסות נפח גדול מזמנו של בית המשפט.

 

בתביעות בגין נזקי רכוש יש לברר מי האחראי לתאונה שכן הוא זה שייאלץ לשאת בתשלום הנזק שנגרם לרכב.

 

כאשר לרכב המזיק יש ביטוח (צד ג' או מקיף) ניתן להגיש תביעה כנגד הנהג המזיק ישירות או כנגד חברת הביטוח שלו, או כנגד שניהם גם יחד.

 

כאשר לרכב הניזוק יש ביטוח מקיף, יש באפשרותו להגיש תביעה כנגד הנהג המזיק וחברת הביטוח שלו או כנגד חברת הביטוח של הרכב הניזוק על ידי הפעלת פוליסת המקיף ותשלום השתתפות עצמית.

 

על תחום תביעות ביטוח הרכב חלות הוראות פקודת הנזיקין, הוראות חוק חוזה הביטוח, הוראות המפקח על הביטוח והחוקים הכלליים, וכן הוראות פקודת התעבורה.

 

כאשר מגישים תביעה ישירה כנגד המזיק ו/או חברת הביטוח שלו יש הוכיח את יסודות הרשלנות. יש להוכיח כי המזיק הפר את חובת הזהירות בנהיגתו, לדוגמא באי מתן זכות קדימה, סטייה מנתיב, אי שמירת מרחק, אי ציות לרמזור אדום וכו'.

לאחר מכן, יש להוכיח את גובה הנזקים שנגרמו, זאת עושים על ידי הגשת חוות דעת שמאי מומחה,

למעט במקרים בהם מדובר בנזקים קטנים אשר עלות חוות דעת שמאי אינה מצדיקה את עריכתה.

 

תביעות אלו מוגשות לבית המשפט בסדר דין מהיר (בתביעות עד לסך של 75,000 ₪), שמשמעותו כי התיק יתנהל בצורה מהירה ויסתיים, לרוב, לאחר דיון אחד.

במהלך הדיון שיתקיים בבית המשפט, יעידו הנהגים המעורבים בתאונה ויציגו את גרסתם לתאונה. במידה וישנם עדים נוספים אשר ראו את התאונה, הם יזומנו על ידי בעלי הדין בתובענה ואף הם יעידו על אשר ראו כי אירע בתאונה.

 

כאשר לאחד מן הצדדים יש חברת ביטוח, ובייחוד כאשר מדובר בתביעת שיבוב, הרי שהנהג מטעם חברת הביטוח מסר "הודעה על תאונה" לחברת הביטוח. טופס הודעה זה יהיה אחד מן הראיות החשובות בתיק, שכן, מדובר בגרסה ראשונית אותה מסר הנהג מייד לאחר התאונה. לכן, לטופס זה ישנה חשיבות רבה ויש לשים לב לכל מילה שכותבים בטופס.

 

במקרים רבים, ישנה אחריות לשני הנהגים המעורבים בתאונה, שכן, לעיתים רבות שני הצדדים פעלו שלא כמצופה מנהג סביר.

 

חשוב לדעת כי אין חשיבות לגובה הנזק וניתן להגיש תביעה בעזרת עורך דין על כל סכום, שכן, לעיתים בעל הרכב שניזוק חושש להיעזר בעורך דין בשל סכום הנזק ומגיש תביעה לבית המשפט לתביעות קטנות כנגד הנהג הפוגע וחברת הביטוח שלו, וכאשר מגיעים לדיון מגלה התובע כי חברת הביטוח שלחה נציג מטעמה אשר מנהל עשרות תיקים כאלו בחודש ובעל ניסיון רב, ומנגד מצוי התובע אשר לו זהו התיק הראשון אותו הוא מנהל ויחסי הכוחות אינם שווים.

 

לכן, גם כאשר מדובר בנזק קטן חשוב להתייעץ עם עורך דין ולהגיש את התביעה בבית משפט השלום, אשר לו סמכות מקבילה לבית המשפט לתביעות קטנות ויכול לדון בכל סכום של תביעה, משקלים בודדים ועד 2.5 מיליון ₪.

 

הפעלת פוליסת ביטוח מקיף לעומת תביעה כנגד הנהג הפוגע

פעמים רבות בעל רכב שניזוק בתאונה שאירעה שלא באשמתו מעוניין לקבל את שווי נזקיו מנהג הרכב הפוגע ואולם נהג הרכב הפוגע איננו מודה באחריותו לתאונה.

 

במקרה כזה, לבעל הרכב הניזוק ישנן שתי אפשרויות, האחת להגיש תביעה כנגד הנהג הפוגע וחברת הביטוח שלו, והשניה להפעיל את פוליסת המקיף של רכבו.

 

כאשר משווים בין שתי הדרכים, ברור כי הגשת תביעה ישירות כנגד הנהג הפוגע עדיפה לאין ערוך מהפעלת פוליסת המקיף.

 

כאשר הניזוק תובע את פוליסת המקיף שלו, עליו לשלם השתתפות עצמית, אשר סכומה נע ברוב הפוליסות בין 1,000 ₪ ל-1,800 ₪ ברכבים פרטיים. בנוסף, עליו לשאת בהפסד הנחת העדר תביעות, אשר מכונה גם הפסדי פרמיה. הפסד זה נע ברכבים פרטיים בשווי של כ-300-800 ₪ לשנה, למשך שלוש שנים. יוצא אם כך, שבהפעלת פוליסת הביטוח המקיף על הניזוק לשאת בהפסדים של כ-2,000-4,000 ₪ כאשר לא הוא האשם בתאונה.

 

לעומת זאת, כאשר הניזוק תובע את הנהג הפוגע, הוא אינו צריך לשלם כלום למעט שווי האגרה בפתיחת התיק בבית המשפט (374 ₪ נכון להיום). את שכר הטרחה גובה משרדנו מאת הנתבע. במידה וחלילה יפסיד הניזוק בבית המשפט וייקבע כי האחריות לתאונה מוטלת לפתחו, הרי שעדיין יוכל לחזור לפוליסת המקיף שלו ולקבל את שווי נזקיו מחברת הביטוח שלו.

לכן, באופן גורף ניתן לומר כי ישנה עדיפות רבה להגשת התביעה כנגד הנהג הפוגע וחברת הביטוח שלו ישירות וללא הפעלת פוליסת ביטוח המקיף, ובכך לחסוך את העלויות הנלוות להפעלת פוליסת המקיף.

 

בנוסף, חשוב לציין כי במידה וישנם נזקים עקיפים לניזוק, כגון הפסד ימי עבודה, הפסד ימי השבתת הרכב וכו' ניתן לתבוע את הנזקים הללו אך ורק ישירות מהמזיק שכן, לא ניתן לקבל פיצוי מחברת הביטוח המבטחת את הרכב בפוליסת ביטוח מקיף בגין נזקים עקיפים.

 

מה לעשות לאחר תאונה שגרמה לנזקי רכוש לרכב:

 

א. החלפת פרטים- ככל שמצבכם הגופני מאפשר זאת, יש לקבל את פרטי כל המעורבים בתאונה:

  • פרטי הרכבים המעורבים בתאונה- מספרי רישוי וסוג הרכב.

  • פרטי הנהגים המעורבים- שמות, תעודות זהות וכתובות ומספרי טלפון.

  • פרטי חברות הביטוח- פרטי ביטוח צ"ג/מקיף של הרכבים האחרים, חברות הביטוח ומספרי פוליסות, וזאת גם במקרים בהם אין נזק גופני או לרכבים הנראה לעין, חשוב לקבל את הפרטים הנ"ל.

ב. תמונות- ככל שמצבכם הגופני מאפשר זאת, חשוב לצלם תמונות של מקום האירוע, לרבות מנח הרכבים מיד לאחר התאונה ובטרם הוזזו הרכבים ממקום התאונה, מיקום התאונה ביחס לכביש ולנתיבים והנזקים שנגרמו לרכבים. תמונות אלו יכולות להכריע את גורל התביעה בגין נזקי רכוש לרכב. בצעו גיבוי של התמונות במקום נוסף (שלחו אותם במייל או בוואטסאפ לחבר), מיסרו את התמונות לעורך הדין המטפל בתביעתכם.

 

חשוב לצלם את נזק הרכוש שנגרם לשני הצדדים, תמונות הנזקים יכולות לספר רבות על אופן קרות התאונה ובנוסף במידה וניתבע על ידי הצד השני ובמידה והוא ינסה לנפח את התביעה על ידי הוספת נזקים נוספים שאינם קשורים לתאונה, ניתן יהיה להוכיח כי אכן הנזקים הנתבעים אינם קשורים.

 

כמו כן, יש לצלם תמונות של הנזק הגופני שנגרם לנפגע בתאונה, שכן, לרוב, מכות וחבלות חיצוניות לא יותירו סימנים לאחר מספר חודשים, ואלו יכולים להראות על המצב הרפואי מיד לאחר התאונה.

ג. עדים- כאשר יש עדים שראו את התאונה, חשוב מאוד לקבל את פרטיהם (שם, ת.ז, כתובת וטלפון) עדים אלו יכולים לחזק את גרסתכם באשר לאופן קרות התאונה ובאשר למי אחראי לתאונה. גם אנשים שהיו איתכם באוטו הם עדים, מיסרו את פרטיהם לעורך הדין המטפל בתביעתכם.

ד. גרסה- חשוב לכתוב גרסה מלאה באשר לאופן קרות התאונה, מיקומה ונסיבות התאונה. יש להקפיד על כל מילה שכן תישאלו על כך במהלך החקירה הנגדית בבית המשפט. במקרים רבים, יספר הצד שכנגד גרסה אחרת לגמרי לתאונה מזו שהתרחשה בפועל, לכן, במידה והצד השני התנצל, הציע לשלם או לתקן את הנזק על חשבונו, יש לציין זאת בטופס ההודעה ובגרסה. אם ניתן להחתים את הנהג הפוגע על הודאה באחריות ובאשמתו לתאונה יש לעשות זאת.

ה. טיפול רפואי- חשוב לקבל טיפול רפואי מיד לאחר התאונה. ראשית לשם טיפול והחלמה, שזה הדבר החשוב ביותר, ושנית לשם הוכחה ראשונית לעצם קרות התאונה. אם ישנן פגיעות גופניות בעקבות תאונת הדרכים, חשוב מאוד לקבל טיפול רפואי מיידי, ולכן לכו להיבדק בקופת החולים, שכן, לעיתים קרובות בשל האדרנלין הזורם בגופנו, אנו לא מרגישים את הכאבים אלא לאחר מספר שעות ולפעמים אף ימים אנו מתחילים להרגיש את אותתיהם של הנזקים הגופניים שנגרמו בתאונה ולעיתים טיפול מיידי יכול היה למנוע אותם. אם אתם בטוחים שלא קרה לכם כלום, ורק לאחר מספר ימים התחלתם להרגיש בכאבים, גשו לקופת החולים ודווחו כי הכאבים הם בשל תאונת דרכים שהייתם מעורבים בה. עובדה זו חשובה לרופא לשם אבחון הטיפול הדרוש וכן לשם תיעוד הסיבה לכאבים במסמכים הרפואיים. לכן, חשוב כבר בטיפול הראשוני למסור גרסה ברורה ועובדתית באשר לעובדה שהנזק נגרם בתאונת דרכים ובאשר לנסיבות התאונה ויש לוודא כי הדברים נרשמים בתיעוד הרפואי ולקבל העתק של סיכום הביקור.

ו. איסוף תיעוד רפואי- חשוב מאוד לאסוף ולתעד את כל החומר הרפואי. מסמכים רפואיים מהווים אינדיקציה לנזקים שנגרמו לכם בשל תאונת הדרכים. כמות המסמכים הרפואיים מהווה פרמטר בקביעת גובה הפיצוי המגיע לכם מחברת הביטוח. חשוב לעדכן את עורך הדין בכל טיפול שביצעתם ולהעביר אליו את מלוא החומר הרפואי.

 

במשך הזמן, יפנה הנפגע לטיפולים רפואיים ולכן יש חשיבות רבה לשמירה של כל המסמכים הקשורים לתאונה. כולל הפניות לרופאים מקצועיים, סיכומי ביקור, הוצאות בגין ביקורים במרפאות מקצועיות, קבלות וכו'. התיעוד הרפואי הוא חשוב ביותר וגובה הפיצוי ייקבע על פי המסמכים הרפואיים והרשום בהם.

 

חשוב שלא להגזים עם הטיפולים הרפואיים. לעתים ומתוך מחשבה כי גובה הפיצוי יעלה ככל שיהיו יותר מסמכים בתיק הרפואי, נפגעים נוטים לגשת ולקבל טיפול רפואי רב ומוגזם אשר איננו מתאים לנסיבות התאונה. חשוב לקבל את הטיפול הרפואי המקסימלי לשם הטבת המצב הרפואי, אך יש להקפיד שלא להגזים ולא להעמיס על התאונה נזקים בגין מצב רפואי קודם.

ז. אישור משטרה- במקרים בהם משטרה הגיעה למקום התאונה ונפתח תיק משטרתי הרי שבתיק המשטרה יש אישור על עצם קרות התאונה. בכל מקרה אחר בו לא הגיעה משטרה למקום התאונה וישנם נזקים גופניים, חובה לגשת לתחנת משטרה, לדווח על התאונה ולקבל אישור משטרה. ניתן לדווח גם לאחר זמן מיום התאונה, אך רצוי בסמוך ככל שניתן למועד האירוע. לתחנת המשטרה יש להגיע עם ת.ז של המדווח, עם פרטי הרכבים המעורבים והנהגים, ועם תיעוד רפואי הקיים בידכם עד למועד הדיווח. חשוב להדגיש כי ללא אישור משטרה על עצם קרות התאונה, חברת הביטוח לא תפצה אתכם על הנזקים שנגרמו לכם.

 

כאשר נפתח תיק משטרה ומוגש כתב אישום כנגד הצד השני הדבר יהווה ראיה לאשמתו של הצד השני בגרימת התאונה.

ח. שמאות- במקרה של נזקים לרכב, יש להוציא חוות דעת שמאי רכב על מנת שיחווה דעתו באשר לגובה הנזקים שנגרמו לכם. השמאי ילווה את תהליך התיקון (ככל שלא מדובר באבדן גמור) ויצלם תמונות של לפני ואחרי התיקון.

חשוב מאוד שהשמאות תהיה בסמוך ככל שניתן למועד האירוע.

כאשר הנזק קטן ניתן להגיש תביעה ללא חוות דעת שמאי אלא באמצעות הצעת מחיר לתיקון הנזק.

ט. שמירת מסמכים- מלבד המסמכים הרפואיים חשוב לשמור על כל המסמכים הרלוונטיים לתאונה, כגון קבלות בגין מוניות, שכירות רכב, חוות שעת שמאי וקבלה על שכ"ט השמאי וכו'.

י. עורך דין- ניהול התיק על ידי עורך דין הוא חשוב מאין כמותו. ניסיון לטפל בפיצוי ללא ייצוג משפטי מקצועי יפגע ביכולת הוכחת התביעה באופן ניכר. לכן, חשוב מאוד לפנות לעורך דין המתעסק בתחום דיני הנזיקין מייד בסמוך לאירוע. חשוב מאוד לבחור עורך דין מנוסה אשר מכיר את החוק ואת הפסיקה העדכנית ביותר ויוכל להוביל את התיק בצורה הנכונה. עיכוב בפנייה לעורך דין יכול להוביל לפגיעה בגובה הפיצוי.

 

חשוב לבחור עורך דין שניתן ליצור איתו קשר והוא זמין לכל שאלה. חשוב להתייעץ עם עורך הדין בכל שלב במהלך הטיפול בתיק. משרדנו מייצג באלפי תיקי נזקי רכוש לרכב. משרדנו ייצג את חברות הביטוח המובילות במשק, חברות השכרה והסעות ולקוחות פרטיים רבים.

bottom of page