top of page

סוגי פציעות ונכויות בתאונת דרכים

קביעת נכות על ידי מומחה בית משפט

 

כידוע, על מנת לקבוע נכות רפואית יש להצטייד בחוות דעת רופא מומחה הקובע כי לנבדק קיימת נכות רפואית זמנית או לצמיתה.

 

על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה – 1975, הערכת נכותו של מי שנפגע בתאונת דרכים תבוצע על ידי מומחה רפואי מטעם בית המשפט.

 

מינוי המומחה יבוצע על ידי בית המשפט לבקשת התובע. מומחה זה יבחן את נכותו של התובע בעקבות תאונת הדרכים וגובה אחוזי הנכות ייקבע בהתאם לספר הליקויים של המוסד לביטוח לאומי.

על פי חוק זה, התובע- הנפגע, אינו יכול להגיש חוות דעת מומחה מטעמו עם הגשת התביעה, וזאת בניגוד לתביעת נזיקין רגילה שאיננה תאונת דרכים.

 

על פי רוב, תשלום שכר המומחה ישולם על ידי חברת הביטוח הנתבעת, ורק במקרים חריגים ונדירים למדיי התשלום יבוצע על ידי התובע, ואולם, אף במקרה כזה, במידה ותביעתו של התובע מתקבלת, הרי שחברת הביטוח תשיב לתובע את הסכום ששולם על ידו למומחה.

 

הפציעות השכיחות הנגרמות לנפגעי תאונות דרכים מתחלקות למספר תחומים רפואיים, כאשר השכיחים שבהם, אלו התחומים שלהלן:

 

אורטופדיה– צליפת שוט, שברים בגפיים, פריצת דיסק, שבר בחוליה, קרע בכתף, פגיעה בברך, פגיעה במרפק, פגיעה בקרסול.

נוירולוגיה– זעזוע מוח, דימום מוחי, אפילפסיה, פגיעה עצבית בעמוד השדרה, פגיעה עצבית בגפיים.

פסיכיאטריה (פגיעות נפשיות)– תסמונת פוסט טראומטית.

פה ולסת– שבירת שיניים, פגיעה במפרקי הלסת.

פגיעה באיברים פנימיים.

מוות.

פגיעות ראש

 

במקרה של פגיעת ראש כתוצאה מתאונת דרכים (והדברים נכונים אף במקרה של תאונות עבודה), יש לבחון היטב את דרך ההתנהלות בטרם הגשת התביעה.

 

שכן, במקרים אלו, לרוב קיימת נכות רפואית אשר תשפיע על גובה הפיצוי אותו יקבל הנפגע.

בשל העובדה שפעמים רבות, תאונת הדרכים היא גם תאונת עבודה (גם תאונת דרכים המתרחשת בדרך לעבודה או בדרך חזרה מהעבודה היא תאונת עבודה), הרי שהמוסד לביטוח לאומי נכנס אף הוא לתמונה, ובמקרה כזה תביעה שתוגש לביטוח לאומי ותוכר כתאונת עבודה תכריע את הכף לעניין אחוזי הנכות שייקבעו.

 

על פי החוק, קביעת אחוזי הנכות בביטוח הלאומי תקבע גם את אחוזי הנכות שייקבעו בבית המשפט, ובמקרה כזה לא ימונה מומחה רפואי מטעם בית המשפט, אלא במקרים מיוחדים.

 

חשוב לדעת, כי לעתים רבות ההשפעה של פגיעת ראש כתוצאה מתאונת דרכים איננה ניכרת לעין בשלב הראשון. שכן, כלפי חוץ ניכרים פגיעות חיצוניות קלות, אך יכול להיות וישנן פגיעות נוספות נוירולוגיות שיתגלו רק בהמשך, וחשוב להבחין ולתת תשומת לב רבה להדרדרות המצב והופעת תסמינים שונים לאחר פגיעת ראש.

 

מלבד הפגיעות החיצוניות כגון, חבורות, שבר בגולגולת ופציעות יבשות, יכולים להופיע תסמינים כגון זעזוע מוח, אפילפסיה, זיהומים ועוד ולכן, חשוב לפנות לחדר מיון לאחר כל פגיעה בראש, ולדווח על פגיעה בראש כתוצאה מתאונת דרכים.

פוסט טראומה בעקבות תאונת דרכים

 

הפרעת דְּחָק פוסט-טראומטית (Post Traumatic Stress Disorder - PTSD) היא הפרעה פסיכיאטרית, מתחום הפרעות החרדה, המתפתחת בעקבות חוויית אירוע קשה מאוד וטראומתי, מבחינה נפשית או גופנית, כגון בעקבות תאונת דרכים.

 

הלוקים בהפרעה זו, חשים תחושות של פחד וחוסר אונים כמו גם איבוד עניין בדברים אחרים בחייהם ואיבוד הסבלנות לזולתם, חרדה, נדודי שינה ועוד. הגדרת האירוע הטראומטי אינה נוקשה, ישנם שילקו בהפרעה אחרי תאונת דרכים קלה, וישנם שיפתחו אותה לאחר תאונת דרכים קטלנית.

 

פוסט טראומה בשל תאונת דרכים:

תאונות דרכים עלולות להוות מקור לפוסט טראומה עבור הנפגעים. אדם שחווה כאב וסבל בעקבות תאונת דרכים, עלול לסבול מתסמיני פוסט טראומה מוכרים כגון חרדה, נדודי שינה וכדומה.

 

כאשר נחשפים לאירוע טראומתי, כדוגמת תאונת דרכים, הנפש מוצפת בגירויים רבים, המתקשים לעבור תהליך של עיבוד והכלה ולכן האדם חווה את הזיכרונות, המראות והרעשים מחדש כל פעם. כתוצאה מכך, האדם נמנע ממעשים אשר מזכירים לו את האירוע, כדוגמת נהיגה ברכב.

 

הסימפטומים השכיחים של פוסט טראומה הם חרדה, נדודי שינה, דיכאון, עצבנות, הפרעות ריכוז, פלאשבקים מהאירוע, תחושת מועקה ומצוקה. רבים מהנפגעים נמנעים מפעילויות ו/או ביקור במקומות שמזכירים להם את האירוע, מתקשים להביע רגש, חווים חוסר הנאה וקושי לזכור פרטים מהאירוע.

פוסט טראומה הינה נכות. על פי ספר הליקויים של המוסד לביטוח לאומי ניתן להכיר בפגיעות נפשיות כנכות המזכות בפיצוי.

 

לכן, חשוב להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום נזקי הגוף ותאונות הדרכים על מנת לקבל את הפיצוי המקסימלי המגיע לנפגע פוסט טראומה כתוצאה מתאונת דרכים, שכן חשוב להכיר את החוק והתקנות הרלוונטיות והפסיקה העדכנית על מנת לקבל את מירב הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.

תאונות דרכים קטלניות

תאונת דרכים הגורמת להרוגים היא סיטואציה קשה מאוד המשפיעה על כל המעורבים בתאונה.

על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, כאשר יש תאונה עם נפגעי גוף, כל רכב נושא באחריות לגבי הנוסעים הרכבו.

כלומר, כל אחד מהנפגעים יגיש תביעה לחברת הביטוח שלו בגין הנזקים שנגרמו לגופו, זאת בשונה מהמקרה בו הנזקים הינם נזקי רכוש, בהם יכול המבוטח להחליט האם ברצונו להגיש תביעה כנגד הרכב הפוגע, במידה והוא אינו אשם בתאונה, או האם להפעיל את הביטוח המקיף של רכבו, לשלם השתתפות עצמית ולקבל את הפיצוי מהחברה המבטחת את רכבו, אשר תגיש תביעה כנגד הרכב הפוגע והאחראי לתאונה.

 

במידה ובתאונה מעורבים הולכי רגל שנפצעו כתוצאה מהתאונה, הרי שהם יגישו תביעה כנגד הרכב שפגע בהם ישירות, ללא חשיבות לאיזה רכב הוא האחראי לתאונה.

כאמור, בכדי לקבל פיצוי בגין נזקי גוף, אין חשיבות לשאלת האחריות לתאונה. גם הנהג אשר גרם לתאונה יקבל פיצוי מהחברה המבטחת את רכבו בדיוק כמו נהג הרכב שאינו אחראי לתאונה.

 

פיצויים בתאונה קטלנית

בתאונות דרכים עם נפגעים ניתן לתבוע בגין הנכות שנגרמה ככל שאכן לנפגע נקבעו אחוזי נכות, הפסדי שכר לעבר ולעתיד, עזרת צ"ג לעבר ולעתיד, הוצאות רפואיות, הוצאות נסיעה, כאב וסבל ועוד.

כאשר מדובר בתאונה קטלנית, ניתן לתבוע גם בגין אבדן השנים האבודות של ההרוג, בגין הפסדים שנגרמו לבני המשפחה הקרובים של הנפטר ועוד.

 

כאמור, פיצוי עבור נזקי גוף שנגרמו עקב תאונת דרכים, מוסדר בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. על מנת לקבל את מירב זכויותיכם ואת העזרה לה אתם זקוקים פנו אלינו להתייעצות חינם במשרדנו ואנו נדאג לעדכן וליידע אתכם כנדרש.

bottom of page