top of page

צור קשר

תודה על פנייתך. צוות המשרד יענה על פנייתך בהקדם האפשרי.

פיטורים, פיצויי פיטורים, פיטורים שלא כדין

במאמר זה נסקור את נושא הפיטורים בהרחבה.

כיצד מתבצעים פיטורים בהתאם לחוק ולפסיקה, אלו זכויות מגיעות לעובד המפוטר בסיום יחסי ההעסקה.

ניגע בהרחבה בנושא פיצויי הפיטורים, ולבסוף נתייחס לפיטורים המבוצעים שלא כדין ובניגוד לחוק ובנושא התפטרות בשל הרעת תנאים.

זכויותיו של המפוטר

 

עובד המפוטר ממקום עבודתו זכאי לזכויות רבות המגיעות לו בשל פיטוריו ובשל סיום יחסי ההעסקה עם המעסיק. חלקן של הזכויות הינן תלויות ותק ופרמטרים נוספים וחלקן מגיעות לכל עובד ללא תנאי נוסף. להלן, נסקור את הזכויות של עובד המפוטר ממקום העבודה.

חובת עריכת שימוע

 

בטרם קבלת ההחלטה על פיטורי העובד, על המעביד לערוך שימוע כדין לעובד.

חובת עריכת שימוע קיימת הן במגזר הפרטי והן במגזר העסקי.

 

לפני עריכת השימוע יש לזמן את העובד זמן סביר טרם עריכת השימוע במכתב המפרט את טענותיו של המעביד כנגד העובד ואת הסיבות שהובילו לעריכת השימוע. מטרת ההודעה היא לאפשר לעובד להתכונן לשימוע ולהכין את תגובתו לטענותיו של המעביד. יש לאפשר לעובד להיות מיוצג בהליך השימוע אם ברצונו בכך. במהלך השימוע יש לנהל פרוטוקול או לפחות לערוך סיכום של הדברים העיקריים הנאמרים בשימוע. יש לאפשר לעובד להשמיע את דברו. יש לשמוע את תגובתו של העובד בנפש חפצה ובראש פתוח. לאחר עריכת השימוע יש להודיע לעובד על קבלת ההחלטה תוך זמן סביר ואולם, אין לתת לעובד את ההחלטה מיד בסיום השימוע, שכן אז ברור לכל שהשימוע היה רק מן הפה ולחוץ, ללא כל יכולת מצד העובד לשכנע את המעביד להשאירו במקום העבודה.

 

להרחבה נוספת בנוגע לחובת עריכת שימוע לחץ כאן.

 

הודעה מוקדמת

 

לאחר קבלת ההחלטה על הפיטורים, על המעביד לתת לעובד הודעה מוקדמת לפני פיטורים בתהאם לותק של העובד. במהלך ימי ההודעה המוקדמת העובד נחשב כעובד מן המניין. אולם, המעביד יכול להחליט כי אינו מעוניין שהעובד יישאר במקום העבודה אלא יעזוב את העבודה מייד והמעביד ישלם לו שכר בגין ימי ההודעה מוקדמת כ"חלף הודעה מוקדמת".

 

להרחבה נוספת בנוגע להודעה מוקדמת לחץ כאן.

פדיון ימי חופשה

 

כל עובד זכאי לימי חופשה. ימים אלו ניתנים לעובד על מנת שיוכל לנצל אותם לשם יציאה לחופשה בהתאם להוראות החוק.

 

בעת סיום יחסי העבודה, אם לעובד נותרה צבירה של ימי חופשה, יכול העובד לפדות את ימי החופשה שנותרו לו בכסף.

 

חשוב לציין, כי המעביד אינו יכול לחייב את העובד להשתמש שיתרת ימי החופשה שלו בזמן ימי ההודעה המוקדמת, אלא חייב לאפשר לעובד לפדות את ימי החופשה בכסף.

 

יתרת הבראה

 

אם פיטורי העובד נעשו לאחר קבלת דמי ההבראה, העובד זכאי לדמי הבראה בגין התקופה היחסית שבה עבד מיום קבלת דמי ההבראה האחרונים ועד ליום הפיטורים.

 

את יתרת דמי ההבראה ישלם המעביד לעובד בעת תשלום המשכורת האחרונה.

 

פיצויי פיטורים

אם העובד שפוטר הנו בעל ותק של שנה אחת לפחות, מגיעים לו פיצויים בשל פיטוריו. גובה פיצויי הפיטורים עומד על סכום בגובה משכורת אחת לכל שנת עבודה. פיטורים שנעשו במהלך שנת העבודה, יחושבו פיצויי הפיטורים באופן יחסי.

 

* בהמשך המאמר יבואר בהרחבה נושא פיצויי הפיטורים.

פיטורים שלא כדין

 

ישנם מקרים רבים בהם פיטוריו של העובד נעשו שלא כדין, בניגוד לחוק.

 

להלן יפורטו מספר מקרים שכיחים של פיטורים שלא כדין:

  • הריון- לא ניתן לפטר אישה בהריון, בעלת ותק של 6 חודשים אצל המעביד. על מנת לפטר אישה בהריון יש לקבל היתר מהממונה על עבודת נשים במשרד התמ"ת.

  • טיפולי פוריות- לא ניתן לפטר אישה העוברת טיפולי פוריות. יש לקבל אישור הממונה על עבודת נשים במשרד התמ"ת.

  • חופשת לידה- לא ניתן לפטר אישה הנמצאת בחופשת לידה או בתוך 60 ימים מתום חופשת הלידה.

  • מילואים- לא ניתן לפטר עובד במהלך ימי מילואים או בתוך 21 ימים לאחר תום תקופת המילואים. יש לקבל אישור מועדת התעסוקה של משרד הביטחון על מנת לפטר במקרה זה.

  • אפליה- לא ניתן לפטר עובד כאשר סיבת הפיטורים היא בשל אפלייה על רקע גזע, לאום, דת, מין, מעמד אישי, נטייה מינית, דעות פוליטיות, השקפת עולם.

  • חוזה, הסכם קיבוצי, צו הרחבה- לא ניתן לפטר עובד בניגוד להסכם קיבוצי וצו הרחבה שמגבילים את יכולתו של המעביד לפטר את העובדאו בשל חוזה העסקה לתקופה קצובה.

  • שחיתות- לא ניתן לפטר בשל העובדה שגרם לחשיפה של שחיתות במקום העבודה.

  • התארגנות וועד עובדים- לא ניתן לפטר עובד בשל התארגנותו בועד עובדים או התארגנות אחרת של העובדים.

 

 

במקרים רבים, על אף שברור לכל כי הסיבה לפיטורים היא אחת הסיבות המנויות לעיל, הסיבה הרשמית היא אחרת, למשל פיטורים עקב צמצומים. במקרה כזה על העובד להוכיח את טענתו לפיה הוא פוטר בשל סיבות אחרות מאלה הכתובות במכתב הפיטורים או אלה שהועלו בפניו במהלך השימוע.

 

במקרים חריגים, ניתן אף לבקש מבית הדין צו המונע את הפיטורים, כגון במקרה בו המפוטר נמצא בסמוך מאוד לגיל פרישה, וסיכוייו למצוא עבודה נוספת בגיל מתקדם שכזה הינם אפסיים.

פיצויי פיטורין

 

חוק פיצויי פיטורים, תשכ"ג-1963 קובע כי עובד העומד בקריטריונים המנויים בחוק זכאי לפיצויי פיטורים. זהו חוק קוגנטי, אשר לא ניתן לותר עליו, וכל הסכמה בין העובד למעביד על ויתור על פיצויים פיטורים איננה תקפה.

 

ותק המזכה בפיצויי פיטורים

 

החוק קובע כי רק עובד שהשלים שנת עבודה אחת ברציפות אצל המעביד זכאי לפיצויי פיטורים. אם מדובר בעובד עונתי, הותק הנדרש לשם זכאות הינו ותק של שתי עונות.

 

פעמים רבות, פיטורים בסמוך לסוף שנת העבודה הראשונה, יזכו את העובד בפיצויי פיטורים. שכן, ההנחה היא כי הפיטורים נעשו לשם הימנעות מתשלום פיצויים אלו.

מקרים נוספים המזכים בפיצויי פיטורים

  1. פשיטת רגל או פטירה של המעביד, או פירוק התאגיד המעביד.

  2. פטירה של העובד, תזכה את השארים בפיצויי פיטורים.

  3. התפטרות עובד או עובדת לצורך טיפול בתינוק שטרם מלאו לו תשעה חודשים, בין אם מדובר בתינוק שנולד לעובד/ת ובין אם מדובר בתינוק שאומץ על ידם.

  4. התפטרות העובדת עקב שהיה במקלט לנשים מוכות.

  5. התפטרות העובד בשל העתקת מקום מגורים, בעקבות נישואים, בהתאם לתנאים נוספים הקבועים בחוק.

  6. אי חידוש חוזה העבודה על ידי המעביד, כאשר מדובר בחוזה עבודה לתקופה קצובה.

  7. התפטרות בשל הרעת תנאים מוחשית.

  8. התפטרות העובד בשל עבודה חדשה המנויה בחוק (התגייסות לשירות סדיר, למשטרת ישראל, שב"ס ועוד)

 

גובה פיצויי הפיטורים

 

גובה פיצויי הפיטורים הינם בהתאם למשכורתו הקובעת של העובד. השכר הקובע הוא שכר היסוד ששולם לעובד הכולל בתוכו את שכר הבסיס, תוספת ותק, תוספת יוקר, תוספת משפחה וכל תוספת אחרת אשר איננה מותנת.

 

רכיבים נוספים הנחשבים בשכר הקובע הינם עמלות ופרמיות. אולם, בונוס המותנה בעמידה ביעדים איננו חלק מהשכר הקובע, כך גם שעות נוספות, דמי הבראה, הוצאות נסיעה ועוד אינם נכללים בשכר הקובע לצורך חישוב פיצויי פיטורים.

 

חשוב לציין, כי גובה השכר הקובע חייב להיות גבוה משכר המינימום.

 

עובד במשכורת חודשית יקבל פיצוי בגובה משכורת אחת לכל שנת עבודה. עובד בשכר יומי או שעתי, יקבל פיצוי בגובה משכורת ממוצעת אחרונה או אם היתה ירידה בגובה המשכורת האחרונה, יהיה הפיצוי ממוצע של 12 המשכורות האחרונות, כך יהיה הפיצוי גם אצל עובד המשתכר לפי תפוקה.

 

עובד שבמהלך תקופת עבודתו אצל המעביד היה שינוי בגובה שכרו, יחושב רכיב הפיצויים בעבור כל תקופה בנפרד.

מועד תשלום פיצויי פיטורים

 

מועד תשלום פיצויים הפיטורים הוא ביום סיום יחסי העבודה. איחור בתשלום של פיצויי הפיטורים מעל ל-15 ימים נחשב הלנה של פיצויי הפיטורים המזכה בפיצוי את העובד. הלנה של מעל ל-30 ימים תפצה את העובד בתוספת הצמדה למדד ותוספת של 20% בגין כל חודש נוסף של הלנה.

שלילה של פיצויי פיטורים

 

באופן כללי ניתן לומר כי לא ניתן לשלול את זכאותו של העובד לפיצויי פיטורים. גם כאשר בעובד שלא ביצע את עבודתו באופן תקין ולעיתים אף במקרים בהם העובד מעל בתפקידו. אולם, במקרים קיצוניים וחריגים למדי ניתן להפחית או לשלול את פיצויי הפיטורים של העובד, כגון במקרה בו העובד הורשע בפלילים בשל מעשיו במקום העבודה.

סעיף 14:

 

סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים קובע כי תשלומים חודשיים שאותם מעביר המעביד לקרן הפנסיה או ביטוח המנהלים, יבואו במקום פיצויי פיטורים. במקרה כזה, הסכום שיצטבר בקרן הפנסיה או בביטוח המנהלים ימצו את זכויותיו של העובד, וזאת גם אם יהא חסר בהם והם לא יגיעו לסכום אותו היה מקבל העובד בחישוב רגיל של פיצויי הפיטורים.

 

היתרון של סעיף זה הוא בכך שקבלת הפיצויים על פי סעיף זה איננו מותנה בפיטוריו של העובד, והעובד יקבל את הסכום שהצטבר אף אם יתפטר ממקום העבודה.

 

על העובד ועל המעביד לחתום על סעיף 14 בתוך 3 חודשים מיום תחילת העבודה.

bottom of page