קרנית- הקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים
כאמור, אדם הנפגע בתאונת דרכים ונגרמו לו נזקי גוף, יגיש את תביעתו כנגד מבטחת הרכב בו נסע, הולכי רגל יגישו תביעתם כנגד מבטחת הרכב הפוגע וכו'.
אולם, ישנם מקרים בהם אדם נפגע בתאונת דרכים ואין לו את מי לתבוע, אם בשל העובדה שהרכב הפוגע איננו מבוטח בביטוח חובה ואם בשל העובדה שחברת הביטוח המבטחת את הרכב הפוגע בביטוח חובה לא מכירה בכיסוי הביטוחי.
המקרים השכיחים הם:
א. תאונת "פגע וברח"- כאשר נהג הרכב הפוגע לא נתפס, ולכן, הנפגע אינו יודע מיהי חברת הביטוח המבטחת את הרכב הפוגע.
ב. נהג הרכב הפוגע נהג ללא ביטוח חובה- במקרה כזה, לנפגע אין את מי לתבוע שיש לו את היכולת לשלם את נזקיו, שכן, לרוב, אדם שנוהג ללא ביטוח חובה עושה זאת בשל מגבלות כלכליות ובוודאי שאין לו את היכולת לשלם לנפגע את סך נזקיו.
בהקשר זה יצוין, כי אף נוסע שנסע ברכב ללא ביטוח יכול להגיש תביעתו כנגד קרנית כמתואר בהמשך, וזאת אם יוכיח כי לא ידע ולא יכול היה לדעת שלרכב בו נסע אין ביטוח חובה בתוקף.
עוד חשוב לציין, כי האמור, אינו חל על הנהג, אשר לו חובה לוודא קיומה של פוליסת ביטוח בתוקף בטרם ינהג ברכב, אלא אם מדובר ברכב עבודה והמעביד לא יידע אותו בדבר אי קיומו של ביטוח חובה.
ג. נהג הרכב הפוגע נהג ללא רישיון נהיגה- במקרה כזה, חברת הביטוח תסיר ממנו את הכיסוי הביטוחי והנפגע לא יוכל להגיש את התביעה כנגדה.
ד. הרכב הפוגע הוא רכב גנוב- גם במקרה כזה חברת הביטוח המבטחת את הרכב לא תישא בעלות נזקי הנפגע שכן, היא לא ביטחה את הגנב, אלא את בעל הרכב ואת מי שמשתמש ברשות בעל הרכב.
ה. תאונה במתכוון- כאשר נהג הרכב הפוגע גרם לתאונה בזדון, חברת הביטוח לא תפצה את הנפגע בשל התאונה, שכן פוליסת הביטוח מחריגה תאונה במתכוון.
ו. שימוש ברכב לצורך ביצוע עבירה פלילית- כאשר נהג הרכב עשה שימוש ברכב לצורך עבירה פלילית, חברת הביטוח לא תפצה את הנפגע בשל התאונה.
בשל מקרים אלו, המדינה הקימה קרן אשר תישא בעלויות הפיצוי לנפגע- "קרנית".
קרנית היא קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים בשל נזקי גוף בלבד, ומפצה נפגעי תאונות דרכים שאין באפשרותם לתבוע מבטח אחר אשר יכול לפצותם על הנזק והסבל שנגרמו להם. במקרים אלו, הקרן תפצה את הנפגע בתאונת הדרכים ותפעל אל מול הנהג הפוגע על מנת שישיב לה את סכום הפיצוי.
אם כן, השאלה מה ניתן לעשות ואת מי ניתן לתבוע במקרה שבו אדם נפגע בתאונת דרכים באחד מהמקרים המפורטים לעיל, ואשר בגינם אין ביטוח חובה בתוקף ע"י מבטחת הרכב הפוגע או שלא ניתן לאתר את הרכב הפוגע?
על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, במקרה בו אין ביטוח חובה בתוקף לרכב הפוגע או באחד מהמקרים האחרים המתוארים לעיל, ניתן להגיש את התביעה בגין נזקי הגוף שנגרמו לנפגע כנגד קרנית.
קרנית תפצה את הנפגע בגין נזקיו הגופניים על אף שלא היתה היא זו אשר ביטחה את הרכב הפוגע.
דרך קבלת הפיצוי מקרנית זהה לדרך קבלת הפיצוי מכל חברת ביטוח אחרת, ובמסגרתה עליו להוכיח את חומרת פגיעתו, את אחוזי הנכות שנגרמו לו ואת הנזקים המוכחים הנטענים בכתב תביעתו (הפסדי שכר לעבר ולעתיד, הוצאות רפואיות לעבר ולעתיד, עזרת צד ג' לעבר ולעתיד, נסיעות, כאב וסבל וכו').
קרנית, בהיותה מעין "חברת ביטוח" אשר מבטחת את כל המקרים האמורים לעיל, תנסה בדיוק כמו חברות הביטוח המסורתיות להפחית את סכום הפיצוי ולגלות כל מקרה מרמה מצד הנפגע.
במקרים המפורטים לעיל ובמקרים נוספים, נסיבות התאונה הינן חשובות לאין ערוך. כיון שמדובר במקרים מיוחדים, קרנית פועלת ביתר שאת לגלות מקרי מרמה, ולכן, קרנית מפעילה חוקרים אשר אמונים על גילוי אותם מקרים בהם הנפגע טוען טענות שווא.
לכן, במקרה בו הנתבעת הינה קרנית, הרי שחשוב מאוד להתנהל באמצעות עורך דין מקצועי ומיומן אשר ידע לנווט את התביעה ולהבטיח כי הנפגע יקבל את מלוא הפיצוי המגיע לו בגין נזקיו.