top of page

צור קשר

תודה על פנייתך. צוות המשרד יענה על פנייתך בהקדם האפשרי.

גמלת ילד נכה

במקרה המצער בו ילד הופך נכה, בין אם הנכות היא מולדת ובין אם מדובר בנכות שנגרמה עקב תאונה, משפחתו של הילד נקלעת לקשיים רבים, הן במישור הרגשי נפשי והן במישור הכלכלי.

לכן, במישור הכלכלי, המוסד לביטוח מעניק קצבה להורים לילד נכה המכונה "גמלת ילד נכה".

גמלת ילד נכה משולמת בהתאם להוראות תקנות הביטוח הלאומי (ילד נכה), התש"ע- 2010.

ילדים בגילאי 3 חודשים עד 18 שנים, זכאים לגמלת ילד נכה בהתאם לגובה הנכות ומידת תלותו של הילד בזולת.

 

גמלת ילד נכה נקבעת לתקופה מסויימת בהתאם להחלטת המוסד לביטוח לאומי, כאשר במהלך התקופה יעמיד המוסד לביטוח לאומי את הילד לבדיקות מעת לעת.

 

תנאי סף לקבלת גמלת ילד נכה:

  1. הורהו של הילד הוא מבוטח תושב ישראל.

  2. הילד נמצא בישראל.

  3. הילד אינו מוחזק במשפחה אומנת או במוסד מחוץ לבית.

  4. הילד אינו מקבל קצבת ניידות. למעט ילד הזקוק לכיסא גלגלים או שנקבעו לו 80% ניידות.

 

תנאי זכאות לקבלת גמלת ילד נכה:

  1. טיפול רפואי מיוחד- ילד הזקוק לטיפול רפואי מיוחד (כגון עירוי דם אחת לחודש, דיאליזה, צנתור שלפוחית השתן, חמצן ועוד כפי המנוי בתוספת הראשונה לתקנות).

  2. עיכוב התפתחותי- ילד הסובל מעיכוב התפתחותי חמור ואינו מסוגל לבצע תנועות מוטוריות של ראשו, גפיו וגבו, אשר ילדים אחרים בני גילו מסוגלים לבצעם ללא קושי

  3. עזרת הזולת- ילד הזקוק לעזרת הזולת בביצוע פעולות בסיסיות בחיי היומיום כגון, לבישה, אכילה, רחצה, הגיינה אישית, ניידות עצמית בבית ושליטה על הפרשות, אשר ילדים אחרים בני גילו מסוגלים לבצעם.

  4. השגחת הזולת- ילד הזקוק להשגחה קבועה בכל שעות היממה. ילד אשר עקב מצבו הרפואי אינו בעל כושר שיפוט ועל כן לא ניתן להשאירו לבד וללא השגחה.

  5. סיוע בתקשורת- ילד מגיל 3 הזקוק לסיוע בתקשורת בשל העדר מוחלט של יכולת לתקשורת מילולית המקובלת בקרב בני גילו.

  6. ילד בעל ליקוי מיוחד- ליקוי שמיעה, ליקוי ראיה, אוטיזם או פסיכוזה, תסמונת דאון.

 

 

הגשת תביעה לגמלת ילד נכה:

 

הורה לילד העומד בתנאים הקבועים בתקנות הביטוח הלאומי (ילד נכה), התש"ע-2010, רשאי להגיש תביעה לגמלת ילד נכה.

את התביעה יגישו הוריו של הילד, במקרה בו מדובר בהורים גרושים או חיים בנפרד, תוגש התביעה על ידי הורהו של הילד שאיתו הילד מתגורר. במקרה בו מדובר בילד שאיננו חי עם הוריו, התביעה תוגש על ידי האפוטרופוס של הילד.

 

הגמלה תשולם על ידי המוסד לביטוח לאומי החל מהחודש בו הוגשה התביעה. המוסד יכול לאשר גמלה עבור עבור תקופה הקודמת להגשת התביעה וזאת בהתבסס על חוות דעת רפואיות והמידע המצוי בידי המוסד.

סכום הקצבה:

 

סכום הקצבה מחושב באחוזים מקצבת יחיד מלאה שסכומה 2,189 ש"ח. מקבלי קצבה בשיעור 100% ומעלה מקבלים גם תוספת בסכום של 372 ש"ח.

ישנן שלוש רמות זכאות לקצבת ילד נכה:

  • 50% - סכום הקצבה הוא 1,095 ש"ח.

  • 100% - סכום הקצבה הוא 2,561 ש"ח (הסכום כולל תוספת בסך 372 ש"ח).

  • 188% - סכום הקצבה הוא 4,487 ש"ח (הסכום כולל תוספת בסך 372 ש"ח).

 

לילד מונשם, משולמת תוספת לקצבה בסך 1,817 ש"ח.

ילד שיש לו יותר מבעיה רפואית אחת המזכה אותו בקצבה, תשולם לו הקצבה לפי הבעיה הרפואית המזכה בסכום הגבוה ביותר.

תביעה חוזרת לגמלת ילד נכה:

 

הורה שהגיש תביעה לקבלת הגמלה ותביעתו נדחתה או שנקבעה לו גמלה חלקית בלבד, רשאי להגיש תביעה חוזרת לאחר 6 חודשים ממועד הדחייה (או מהמועד בו התקבלה תשובת המוסד לביטוח לאומי המזכה אותו בגמלה חלקית).

 

תביעה חוזרת ניתן להגיש רק בצירוף מסמכים רפואיים חדשים המעידים על החמרה במצב הילד. ניתן להגיש תביעה חוזרת אף במקרה בו למוסד לביטוח לאומי התגלה כי נוצרו עובדות חדשות שיש בהן כדי להגדיל את הגמלה וזאת אף אם טרם עברו 6 חודשים מיום דחיית התביעה הראשונה.

התקנות שונו בתקופה האחרונה וכיום ניתן לקבל גמלה בשיעור 100% גם לילד הזקוק לנוכחות קבועה ובתנאי שמדובר בילד נכה לומד.

 

ניתן אף להגיש ערעור על החלטת הוועדה הרפואית לוועדת הערערים של המוסד לביטוח לאומי, במקרה בו הגמלה לא אושרה, או שהתקבל אישור לגמלה חלקית, או במקרה בו הגמלה אושרה לתקופה זמנית בלבד. בנוסף ניתן להגיש ערעור על אי תשלום רטרואקטיבי עבור התקופה המרבית.

אחד מהקשיים בקבלת גמלת ילד נכה נובע מהפן הבירוקרטי של ההכרה בילד כילד נכה במוסד לביטוח לאומי. לכן, ישנה חשיבות רבה להיוועצות בעורך דין מקצועי ומנוסה בתחום הביטוח הלאומי על מנת שיוכל לייצג את המשפחה בצורה הטובה ביותר אל מול המוסד לביטוח לאומי ושיוכל להביא להכרה בילד כנכה ובסופו של התהליך להביא לקבלת הגמלה המקסימלית ביותר למשפחה על מנת לעזור בפן הכלכלי.

התקנות מורכבות וכוללות בתוכן סעיפים רבים ועל כן מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום והמכיר את התקנות וסעיפי החוק הרלוונטיים, על מנת להביא למקסום הזכאות לגמלת ילד נכה.

bottom of page